Bolbaite

Bolbaite

Bolbaite, amb una població de 237 metres i una superfície de 40,39 km2, té 1369 habitants. Està ubicada en la comarca de la Canal de Navarrés, al sud-oest de la província de València i dista 84 km de València capital.

HISTÒRIA

Se'ls atribueix als àrabs la fundació definitiva de Bolbait, a la que van anomenar per primera vegada ALBAIT, que significa “albergue” o “caserío”. En 1609, Bolbait estava habitat per 210 famílies de moriscos, que van ser expulsats a través del Decret d'Expulsió de Felip III d'Espanya, quedant així el poble deshabitat. Posteriorment, Bolbaite va passar a ser propietat de la família Cabanilles i en 1612 la senyora Catalina Villaroya Cabanilles, Baronessa de Bolbait i Marquesa de la Casta, va manar publicar bans en diferents viles per a repoblar Bolbaite. Com a conseqüència d'això, el 13 de juliol del mateix any proclamà la Carta de Poblament de Bolbait, establint-se en el municipi 16 famílies que procedien majoritàriament de la zona d'Aragó.

RECURSOS PATRIMONIALS

L'Església de Bolbait, amb el temple dedicat a Sant Francesc de Paula, va ser construïda a mitjan segle XVI amb estil renaixentista, i posteriorment, a causa d'un terratrémol, es va reconstruir seguint l'estil neoclàssic de l'època. L'any 1953, després de la seua reforma, es va convertir en la seu de l'Ajuntament de Bolbait.

'Santa Bàrbara' patrona del poble, la festivitat de la qual se celebra el 4 de desembre, està ubicada fora del nucli urbà i sobre un monticle, a 300 m sobre el nivell del mar.

Es troba en una gran zona recreativa natural des d'on podem observar una gran extensió de la resta de la comarca.

Les ruïnes del Castell de Bolbait, declarat BIC ( Bé d'Interés Cultural), daten de l'època musulmana. Situat en la part alta del poble, es va construir en el segle XVI com a casa-palau de la família Pardo de la Casta, senyors feudals de Bolbait.

RECURSOS NATURALS

Este riu és el més característic de Bolbait, comptant amb diferents espècies d'ànecs i peixos, sent el mateix poble el que s'encarrega d’alimentar-los. La seua desembocadura ens porta a l'àrea recreativa “Paraje del Riu Sellent”, on el riu es converteix en un llac natural preparat com a zona de bany, passant milers de persones durant l'època estival. Disposa així mateix d'una zona recreativa amb taules i bancs, anomenada pels bolbaitins 'los merenderos' on gaudir d'un dia en plena naturalesa.

Ubicat un poc més amunt del riu , trobem el Pont de Pedra , de gran interés natural i paisatgístic. Compta amb un llac natural apte per al bany.

Pujant riu amunt , trobem diferents gorgs, sent aquest el més característic i habilitat també com a zona de bany. Compta amb una cova submergida de gran interés espeleològic.

FESTES

Se celebren en honor al seu patró, San Francesc de Paula i del Crist de l'Ampar. Estes festes posseïxen una gran tradició, i aconseguixen el seu punt àlgid amb la desfilada de Comparses Moros i Cristians que se celebra el diumenge següent al Diumenge de Pasqua. A més, hi ha diferents actes cívics i religiosos: revetles, mascletà, cercaviles i processons.

Comença amb la “plantà de la foguera” de la “luminaria”, benedicció de pans i animals en la Plaça de l'Església. Ja a la nit s'agafa foc a la foguera en què després s'aprofiten les brases per a torrar carn.

El 6 de gener, on els Reis Mags repartixen per tota la població regals a tots els veïns del poble en les portes de les seues cases.

Des de l'any 2012, la Comissió fallera “No Ni Poc” és l'encarregada d'organitzar unes noves festes falleres a Bolbaite, celebrant-se un cap de setmana abans a la celebració oficial de les Falles de València.

Se celebra la festivitat en honor a Sant Roc amb revetles i festes al carrer Calvari.

Es la celebració de la festivitat de la patrona de Bolbaite. D'aquesta festa cal destacar la Despertá a primeres hores del matí de coets solts que es realitza pels carrers de la població, acompanyada de cant en honor a la patrona.Ademés es realitzen les romeries de baixada i pujada fins a l'Ermita amb la Imatge de la Santa.

TRADICIONS

En la gastronomia cal destacar l’olla amb pilotes, l’arròs amb herbes, l’arròs caldós, la paella negra (amb carxofes), l’arròs de núvia i la cassoleta  amb penques i, com a la resta de la comarca, el gaspatxo i la gachamiga. Les coques amb diferents tipus de mescles: de llonganissa, de cansalada entreverada i de costella de porc o de pimentò, tomaca, ou i tonyina.
Entre els dolços destaquen: els pastissos de cacauet i de moniato, les torticas abizcochás,el braç de gitano, el torró de cacauet, les cristines i els dolços de coco i els rosegons.

Bolbaite conserva encara hui la tradició artesanal del treball del vímet i l’espart, els treballs de pintura sobre ceràmica i també l’elaboració de caliquenyos.