Torrella

Torrella

Torrella és un municipi de la comarca de la Costera, amb 156 habitants censats. És un dels municipis més xicotets de la comarca (1,14 km2) El relleu és quasi pla, amb una altitud de 148 m sobre el nivell del mar. Els únics accidents geogràfics són la Lloma Vella i el Barranc de la Foia. Distant 6 km de Xàtiva, capital de la comarca, i 57 km de València.

HISTÒRIA

Es diu que l'origen de Torrella parteix d'una Alqueria islàmica medieval fortificada. Després de la Reconquesta per Jaume I, l' alqueria musulmana passà a ser territori de Xàtiva. En el 'Llibre del Repartiment' es fa la donació d’ este territori a 'Petrus Torrelles', d’on ve el nom de la localitat . Va pertànyer al terme de Xàtiva fins l'any 1707, dintre de la governació del Xúquer i a les primeries del s.XIX  va adquirir la independència.

L’agricultura és la base de la seua economia i la comercialització de la taronja la seua principal font d’ingressos. 

RECURSOS PATRIMONIALS

Edifici del segle XVIII, construït després del terratrémol que va assolar la comarca en l’any 1748.

El temple és una construcció típica d’estil neoclàssic amb planta rectangular i una sola nau central rodejada de 6 capelletes. També disposa de dos altars dedicats a Sant Vicent Ferrer i al Santíssim Crist de la Fe, així com un xicotet museu parroquial, on hi ha diferents peces pertanyents a les diferents èpoques de la cristiandat de Torrella.

Naix en 1981 i la seua col·lecció etnogràfica representa la diversitat cultural del poble al llarg dels segles. El museu està estructurat en dues seccions, l’etnològica i l’arqueològica. L’elaboració tradicional d’aliments, l’agricultura i la ramaderia tradicional com a mig econòmic i la recreació d’espais dintre d’una casa tradicional valenciana són alguns exemples de la secció etnològica.
En la secció arqueològica, es disposa de làmines de restes de l’excavació de la necròpolis i restes del cim de la Serreta d’un assentament ibèric. També trobem restes de ceràmica romana i una important col·lecció de monedes que van des de l’època ibera fins a l’actualitat.

En l'actualitat sols queden vestigis de les antigues muralles, que envoltaven el poble. Part d’ elles segueixen en peu, encara que aquestes poden ser poc o molt diferents d'allò que eren originalment:

  • Portal de l’Horta és un arc d’estètica medieval però de recent construcció situat a l’entrada del poble des del camí de Xàtiva.
  • Porta del Cementeri Vell és un arc de recent construcció i es troba junt a l’església de la Mare de Déu dels Àngels.
  • Torres de l’ entrada.

RECURSOS NATURALS

La Serreta, amb una extensió de 4.550 m2, és un indret natural on  principalment veurem  plantes aromàtiques, garrofers, pins, carrasques i algun tipus de bardissa pròpia de la zona. A més de tota la riquesa natural, està enclavat en un punt immillorable per a gaudir d'unes magnífiques vistes, les quals abracen tota la vall de Xàtiva i els seus voltants, per això també rep el nom de MIRADOR DE LA COSTERA.

FESTES

Se celebren 

  • La Festivitat del Santíssim Crist de la Fe amb passacarrer, misa en la ermita del Mirador de la Costera i per la vesprada orquestra.
  • La Festivitat de la Mare de Déu dels Àngels comença amb la despertà, passacarrer, mascletà i diferents actes en els que tot el poble participa.
  • La Festivitat de Sant Vicent Ferrer  amb processó, passacarrer, mascletà i diferents actes lúdics i culturals. 
  • La Festivitat de les Santes Relíquies, festa que tradicionalment es tanca amb el festival de les Paelles. 

Cerrar

TRADICIONS

CONTACTE TORRELLA