Llanera de Ranes

Llanera de Ranes

El municipi està situat entre la Serra d’ Enguera, i el marge esquerre del riu Cànyoles, a una distància de 7 km de Xàtiva, capital de la comarca, i 58 km de València. Té una altitud mitjana de 139 metres sobre el nivell del mar i una superfície de 9,27 km2.

HISTÒRIA

Va ser un annex de la desapareguda alqueria àrab de Cairent. Llogaret de moriscos, que comptava amb 32 cases abans de la seua expulsió . En el segle XVI van posseir el senyoriu els Vilaragut, comtes d'Olocau.
En 1650 es va concedir el títol de marqués de Llanera a Jorge Sanz de Vilaragut i de Castellví, segon comte d'Olocau.
El marquesat va passar als Fenollet que es van nomenar també Sanz de Vilaragut i, finalment, als Castillo.
Antigament formava un sol nucli amb Carbonell, hui un barri de Llanera de Ranes. En 1.838 se li va agregar el municipi de Torrent de Fenollet.

RECURSOS PATRIMONIALS

Construïda al segle XVIII, segons models neoclàssics, segurament sobre restes anteriors al segle XVI. Ubicada a la plaça que li dóna nom, l’església consta d’una única nau amb creuer i capelles laterals. El seu imponent campanar, amb base de 'silleria' i coberta vidriada, s’alça sobre la resta d’edificis locals.
Ret culte als patrons del poble  Sant Joan Baptista, la Divina Aurora i el Santíssim Crist de la Fé. Conserva interessants peces d’orfebreria.

La moderna capella (1981) dedicada al Crist de la Fe i rodejada de xiprers, corona el calvari des del qual podem disfrutar d’unes magnífiques vistes del poble i la comarca.

Ubicada al terme de Llanera, encara que des de l'any 1902 pertany a la demarcació dels Sants Joans de Rotglà. És molt probable que haja estat construïda sobre un ermitori musulmà. Després de la seua destrucció el 1748, es va reconstruir amb el recurs de l’almoina dels fidels de la Costera.

Torrent d´En Fenollet és una aldea de la Costera de Ranes, molt pròxima a Rotglà i Corberà. Fins al 1838 va ser un poble. Des d'eixa data pertany al terme municipal de Llanera de Ranes, però eclesiàsticament depén de la parròquia de Rotglà i Corberà.  Va ser un antic lloc de moriscs – fins al 1609 – i era senyoriu del Marqués de Fenollet. L'últim senyor va ser el Marqués de Boïl, que va tindre un palau ja desaparegut.

L'aldea també s´ha conegut com a Torrent de la Costera, Torrent d'Agulló i Torrent de Mereu.

Ubicat al centre històric del poble, este museu alberga una col·lecció de 27 aquarel·les i 3 dibuixos, obra del pintor valencià Rafael Boluda, entre les quals destaca el llenç 'Tiro i arrastre' de grans dimensions.
La primera planta exhibeix aquarel·les de diferents autors i en l’última s’exposen monuments fallers i esbossos litogràfics.
Inaugurat el 25 d’ Agost de 1996, fou tot un esdeveniment cultural i artístic de primera magnitud en aquest poble valencià.

HORARI VISITA MUSEUS:
Dissabtes i diumenges d'11 a 13 h
La resta de dies prèvia sol·licitud a l´ajuntament.

ENTRADA GRATUÏTA   

La important tasca de rescat del patrimoni etnològic local i comarcal portat a terme pel veí Luis Perales, es veu plasmada en aquest museu que alberga sèries completes d’objectes i ferramentes dels diferents oficis i formes de vida de la nostra comunitat, distribuïdes en tres plantes i un soterrani.
La planta baixa exposa materials molt diversos, entre els quals destaca una cuina molt completa; el primer pis es dedica a l’agricultura, des de la sembra fins a la collita i exposa també un dormitori.
Finalment l’última planta presenta una col·lecció de caixetes de tabac de tot el món i curiositats relacionades amb ell.
Va estar inaugurat el dia 29 de Març del 2003.

HORARI VISITA MUSEUS
Dissabtes i diumenges d'11 a 13 h
La resta de dies prèvia sol·licitud a l´ajuntament.

ENTRADA GRATUÏTA 

FESTES

Se celebra al barri de Torrent el primer divendres de març durant la quaresma, per privilegi reial desde fa segles. 

Com cada tercer Diumenge de Maig, en plena primavera, Llanera es disposa a celebrar la festa de la seua Patrona, la Mare de Deu dels Desamparats.

Comencem la fiesta al migdia amb un gran volteig general de campanes, per la nit la nostra banda realitza un Passacarrers acabant amb la Presentació de les Festes. Finalizada la presentació ens amenizarà la vetlada una orquestra.

Al día següent, comencem el día amb una gran Despertá per tot el poble i seguidament el 'ROSARI A LA MARE DE DEU'. Al migdia se celebra una Solemne Missa Cantada en Honor a la Mare de Deu dels Desamparats. Per la vesprada tindrà lloc la Ofrena de Flors a la patrona, acte seguit se celebrarà la Solemne Processó. Per a finalitzar la festa tindrem un Espectacular Castell de Focs Artificials.

Se celebren en honor del Santíssim Crist de la Fe, la Divina Aurora i Sant Joan Baptista, amb multitud de celebracions religioses i lúdiques.

L' Ajuntament de Llanera de Ranes, celebra cada any com es tradició una edició del Concurs Nacional de Arnadí.

Aquest concurs te com a finalitat la potenciació dels nostres plats de dolços tradicionals com és l' arnadí i donar-los a coneixer per tota la geografía.

TRADICIONS

Llanera de Ranes destaca gastronòmicament per l’elaboració de l’arnadí, un dolç típic de la comarca de la Costera, elaborat amb carabassa i moniato, preparat en cassola de fang.

Ací se celebra anualment el Concurs Nacional d’Arnadí, al mes de novembre. "Llanera, bressol de l’arnadí a Espanya".