L'Alcúdia de Crespins

L'Alcúdia de Crespins

El terreny és irregular, abancalat en els màrgens del Canyoles i amb suaus tossals cap al nord. L'altura principal és el 'Cerro de la Frontera' (265 m). El territori està regat pel Riu dels Sants, anomenat així per tindre el seu naixement en les fonts del mateix nom.

RECURSOS PATRIMONIALES

Declarada Bé de Rellevància Local.

Els tràmits per a la construcció del temple es van iniciar en 1702 però les obres es van retardar prou anys per causes bèl·liques i no van tindre lloc fins a 1725. Anys més tard en 1748 va patir grans desperfectes a causa del terratrémol, entre ells la caiguda del campanar. En 1801 es va iniciar l'ampliació de la nau per la capçalera, afegint-se el cor i la capella de l'Aurora. En 1888 es va beneir la capella de la comunió, que va ocupar l'antic cementeri i va quedar dràsticament reduïda en la remodelació integral duta a terme entre 1979 i 1981 completada en els anys següents amb la millora i embelliment de la façana i elevació del campanar. L'última reforma important, la reforma parcial de l'altar major, va ser finalitzada en 1997.

Declarat Bé de Rellevància Local.

En 1774 va ser construït un temple dedicat al titular, el Santíssim Crist del Mont Calvari, a instàncies de Cristóbal Crespí de Valldaura, comte d'Orgaz. Durant la Guerra de la Independència va ser utilitzat com a quarter per les tropes franceses i va ser espoliat, per la qual cosa va haver de reconstruir-se. Així l'ermita data d'inicis del segle XIX. Va ser ampliada en 1967 i posteriorment ha sigut objecte d'altres intervencions que han contribuït al bon estat de conservació del conjunt d'ermita i calvari.

L'ermita s'alça sobre una xicoteta placeta amb grades. L'edifici té planta de creu llatina. La porta és 'adentelada´ de fusta amb portelles, i sobre ella té un va ogival ocupat per un retaule ceràmic, modern, que representa al Crist adorat per àngels. A un costat i a l'altre, fanals de ferro i, damunt la finestra rectangular enreixada. El frontó és triangular, quedant coronat la testera per una espadanya quadrada amb campana y rematant el conjunt una escultura de Jesucrist. De la coberta destaca la cúpula de mitja taronja amb teules blaves i blanques, creu i crestall.

L'interior està cobert per volta de mig canó de dos trams amb llunetes. Té creuer amb cúpula cega sobre petxines, nervis i floró central. L'altar és modern i exempt. El retaule classicista d'escaiola alberga en la seua fornícula la imatge en fusta policromada i grandària natural del Crist rodejat d'àngels, còpia d'una altra imatge del segle XVII que va ser portada de Sardenya pel comte d'Orgaz. Davall del Crist es venera una imatge de la Dolorosa sobre peu de roca, i a un costat i a l'altre del retaule poden veure's els emblemes de la Passió.

Cerrar

Cova de Majauma:

és una cova-santuari situada al riu Sants, a 25 m d'altura sobre la ribera esquerra, propera a la població de l'Alcúdia de Crespins.És calcària amb una entrada molt estreta per la que s' accedeix a una sala de grans dimensions. S' han trobat restes ceràmiques de l' època ibera:

  • 19 fragments d'àmfores arcaïtzants.
  • 9 fragments d'àmfores arcaïtzants.
  • 6 fragments de plats amb decoració geomètrica.
  • 8 fragments d'un càlat amb decoració geomètrica pintada.

També dos fragments de ceràmica medieval.

Cova dels Sants, del Confit o de Mosseguellos:

És una cova-refugi, amb formacions calcàries situada sobre el barranc del riu Sants, orientació nord-oest. S' han trobat restes d' època ibera:

  • ceràmiques
  • petits gots caliciformes, molt abundants i fragmentats.
  • Altres materials: platerets, cassoletes, petits gots amb decoració geomètrica...

Actualment totes estes restes estan als magatzems del Museu de Prehistòria de València.

Cerrar

RECURSOS NATURALES

Segons els historiadors, la existència de l'Alcúdia de Crespins no es pot explicar sense  el naixement del Riu dels Sants, més conegut com a Riu Nou. Fa dos segles, el cèlebre botànic Antoni J. Cavanilles deia que era el naixement més cabalós del regne i tant aquest municipi com a gran part de la comarca han regat les seues terres amb les aigües d'aquest riu que tenen el seu origen en l'aqüífer del Massís del Caroig

Avui dia la importància del riu és, potser, tant o més important que en temps passats. D'una banda contínua proporcionant aigua per al reg, per una altra, manté una diversitat faunística i florística en les seues riberes i, finalment, té un caràcter mediambiental i paisatgístic molt necessari de conservar.

El paratge del Riu Nou és un corredor natural que comprén des del naixement al nord-oest del terme fins a l'entrada del riu a Canals, recorrent el nord-est, nord, est i sud-est el terme del municipi.

Les zones condicionades integrades dins del paratge del Riu Nou fan que el visitant puga gaudir de l'entorn sense posar en perill la seua sostenibilitat . Així, hi ha zones de passeig al voltant del riu, zona de paellers construïts amb pedra natural, zona lúdica infantil i un xicotet quiosc per a poder gaudir de menjar a l'aire lliure en un entorn natural.

FESTES

Del 10 al 12 de Juny

S' organitzen activitats variades com: tallers didàctics, cants d' albaes, dances populars, torneigs esportius, fogueres, focs artificials...

Primer Diumenge de Setembre

Les Festes Majors en honor al Santíssim Crist del Calvari i la Divina Aurora comencen el primer diumenge de setembre i acaben una setmana després.

GASTRONOMIA TÍPICA DE L'ALCÚDIA DE CRESPÍNS

Entre els plats típics de la localitat destaquen l'arrossejat ,la casola d'arròs al forn i les coques d'ametlla o coca Cristina .També la cuina d'interior de la provincia ,com gaspatxo o 'gachamigas'.

CONTACTO DE L'ALCÚDIA DE CRESPINS